Siirry pääsisältöön

Herkullinen granola

Yksi heikkouksistani on aina ollut jogurtti myslin tai granolan kanssa. Syön sitä mielelläni välipalaksi tai rankan jumpan jälkeen suurimpaan nälkään, jos kotona ei ole valmiina muuta ruokaa. Tosin viimeaikoina olen koittanut välillä korvata myslin rouhituilla pellavansiemenillä, koska niiden on todettu laskevan kolesterolia ja ovathan ne hyvän makuisia myös.


Valmistan aina itse yksinkertaisen herkkugranolani niistä aineksista mitä kotona sattuu kulloinkin olemaan, silloin tiedän varmasti mitä se sisältää. Hyväksi pohjaksi olen todennut Pipsa Hurmerinnan: Pipsan keittiössä keittokirjan mysliohjeen, jota muuntelen melko luovasti. Haluan, että granolani on rapeaa ja sokeritonta ja lisään aina erilaisia siemeniä runsaasti. Pidän myös enemmän granolasta (rouheiseksi paistetusta) kuin irtonaisesta myslistä.

Aineksina mysliin tarvitaan:
1 dl agavesiirappia, vaahterasiirappia tai hunajaa
4 rkl neitsytkookosöljyä
1 tl kanelia
1 tl inkivääri
ripaus meri- tai himalajansuolaa

Kiehauta nämä kattilassa. Seos sulaa nopeasti, joten varo polttamasta pohjaan.

Mittaa suureen kulhoon:
5 dl kaurahiutaleita
pähkinöitä (esim. pekaani, cashew)
1 dl kookoshiutaleita
kurpitsan- seesamin- tai auringonkukansiemeniä (laitoin kaikkia)
(kuivattuja marjoja)

Omaan granolaani laitoin tänään kuivattua karpalorouhetta. Pähkinät jätin kokonaisiksi, koska pidän karheammasta koostumuksesta ja laitoin granolaan tällä kertaa isoja luomu kaurahiutaleita, mutta pienemmät sopivat tähän aivan yhtä hyvin.  Kookoshiutaleita ei tällä kertaa ollut kaapissa, vaikka olen kookoksen ystävä. Lisään kookosta moniin ruokiin öljynä tai hiutaleina.

Sekoita siirappiseos kuiviin aineisiin, levitä pellille tasaisesti ja laita uuniin 170 asteeseen noin puoleksi tunniksi, kunnes mysli on kullankeltaista. Sekoittele välillä, ettei mysli pala.


Uuniin menossa
Anna jäähtyä pellillä ja nyt mysli on valmista.



Säilytän granolaa kannellisessa, ilmatiiviissä lasipurkissa, jossa se säilyy ainakin kuukauden, mutta usein se tulee syötyä ennen sitä, sillä niin herkkua se on.

Granolaa voi syödä mantelimaidon, jogurtin, viilin tai rahkan kanssa. Marjat tekevät välipalasta vielä herkullisempaa. Nyt kannattaa syödä pakastimet tyhjiksi marjoista, koska kohta saadaan tuoreita ihania uusia marjoja. Nam!


Sitten herkuttelemaan!
Mari


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri